The Innocent Railway

És ez most teljesen komoly!
Így hívják azt a valaha volt vasúti pályát, amit ma felfedeztünk az Artúr Széke közvetlen közelében.
Az Edinburgh-tól délre, délkeletre elterülő szénbányákat volt hivatott összekötni a várossal. 1831-ben ló vontatta vasútvonalként nyitották meg a szénszállítás számára. De hamarosan már utasokat is szállított Dalkeith és Edinburgh között.

Az "Innocent" becenév eredetére vonatkozóan több magyarázat is van. Az egyik szerint a lóerő használata miatt kapta ezt a nevet, egy olyan korban, amikor a gőzgépek már bőven használatban voltak, de azért nem mindenki tartotta biztonságosnak őket. Nem így persze a lovakat... :-)
A másik magyarázat a jó baleseti startisztikáknak tudja be a különös nevet: évente 300-400 ezer utast szállítottak a közel 10 mérföld hosszúságú vonalon, baleset nélkül.
A vonalat 1968-ban zárták be. Bizonyos szakaszait pedig 1981-ben újra megnyitották, mint kerékpár és gyalogút.
Az Artúr Széke közelében elterülő közel fél km-es hosszúságú alagút az eredeti tervek szerint megépítve, ma is használatban van, mint a kerékpárút része. Kicsit félelmetes a hosszú egyenes alagút, ahol jópár fokkal hűvösebb van, mint odakint, de a maga idejében méginkább az lehetett, pislákoló gázlámpákkal megvilágítva...

A városban sok helyen fellelni ennek vagy ehhez hasonló korábbi vasútvonalaknak a nyomait, nagyrészt a gyalogosok és kerékpárosok nagy örömére. Jó látni, hogy ezeket a korábban nagy energiabefektetéssel megépített utakat nem elfelejtik, beépítik, hanem (részben) újrahasznosítják. Csak úgy mint sokminden mást is ebben a kultúrkörben, de erről majd máskor, már rég készülök külön is írni a témáról.

Mai eredeti úticélunk Duddingston kies kis falucskája volt, ahol az ország legrégebbi fogadója/vendéglője található, a The Sheep Heid Inn, mely az 1360-as évektől tartja nyitva kapuját az arrajáró vándorok előtt.
A falucska amúgy pont félúton van a Holyrood Palota és a Craigmillar Kastély között, így aztán sokszor megpihentek itt a királyi fenségek is, pl. VI Jakab (csak Skóciában, amúgy I Jakab, angol királyként vonult be a történelembe), vagy édesanyja I Mária, skót királynő.



Sajnos ez nem saját kép, a nap sem sütött ilyen szépen...

Duddingston Kirk
Panoráma a Loch és a Pentland Hills irányába... micsoda kertek...
Nyúl Péter eredetije?

btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése