Bass Rock

Az elmúlt hetek összegyűlt élményeit majd szép lassan leírom.
Először is ezt:


Nemrég (egy-két hónapja) hallottam, hogy Colin Firth és Nicole Kidman a városban és annak környékén forgatnak. Például North Berwick-ben (a készülő film címe: The Railway Man).
Így jutottunk tehát el ebbe a kicsiny, tengerparti városkába. Gyönyörű, homokos tengerpartja van, golfpályákkal és viktoriánus házsorok mindenfelé.
Edinburgh-tól kb 40 mérföldre (30 percnyi vonatútra) fekszik, gyakorlatilag két kihúnyt vulkán között. Az egyik a szárazföldön (jobbra, a sötétebbik domorulat), a másik pedig bent a tengerben található (a baloldali fehér). Ez utóbbi a Bass Rock.
(Ez a kép Edinburgh-ból készült egy "viszonylag" tiszta napon.)



És, mint az sejthető, nem a szikla anyaga az, amitől fehér (hiszen errefelé szinte minden kő szürke vagy legalábbis szürkés - gránit), hanem a több ezernyi, ott fészkelő tengeri madár ürülékétől, magyarul a guanótól.
Sir David Attenborough szerint a sziget egy, a világ tizenkét természeti csodája közül (2010-ben látogatta meg a madárseregletet).
Itt él Európa legnagyobb szula populációja (óriási, akár 1 méter magas madarak, 180 cm-es szárnyfesztávolsággal) a Sula bassana, vagy másképp Morus bassanus. És bizony a névbeli hasonlóság nem a véletlen műve, hanem pontosan erről a kis szigetről kapta tudományos nevét is a faj!

Néhány éve nyitottak meg egy "Skót tengeri madár központot", ahol a nagyérdemű közönség közelebbről is megismerheti a környéken élő, átvonuló, költő madarakat.
Akinek vastagabb a pénztárcája, az hajókirándulást is tehet 10-12 személyes kis hajókkal a sziget körül, mely 5-6 órás program, és kb. £100-ba kerül, egyszeri kikötéssel az egyébként lakatlan szigeten.




btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése