Harry Potter + Edinburgh


Nos, ha valaki szereti, ismeri J.K. Rowling Harry Potterét, akkor esélyes, hogy Skóciai tartózkodása alatt (na jó, még Anglia is ér :-)) egy-két, a varázsvilágból igen ismerős dologra  rá fog csodálkozni.

De először is egy kultikus hely a rajongóknak: az Elephant House kávézó a Royal Mile-tól csak pár méterre. A "regényfolyam" egy részét (második-harmadik kötet?) Rowling ebben a kávézóban írta, sokszor órákig egy kávé mellett üldögélve. (Anyagi helyzete ebben az időben nyilván nem volt olyan rózsás, mint ma. A Leith nevű, korábban nem túl jóhírű városrész egyik kis utcájában lakott, bérelt lakásban, mint oly sok honfitársa ma is.)
Most is sokakat látni a kávézóban laptoppal, füzettel az asztalon, talán ihletet remélnek a helytől... És persze rengeteg sok HP rajongó, turista is felkeresi a helyet...
Mindenesetre az ablakokból gyönyörű kilátás nyílik a várra.




Ha esetleg a Hogwarts filmbeli megjelenése ugrik be a kép láttán, nem véletlen (ez sajnos nem saját kép)

A városban pár éve indult egy Harry Potter túra is, afféle városnéző séta, csak éppen a Harry Potterrel kapcsolatos "tényekre" összpontosít. A túra honlapja itt érhető el. 
Lelkes őrültek, főleg diákok vezetik a sétákat, amiknek nincs szabott ára, mindenki tetszése szerint jutalmazza a túravezetőt. Tényleg sokat tudnak J.K. Rowling skóciai tartózkodásáról és a regény születésének körülményiről.

Íme, pár fénykép a túráról:
Néhány név ismerős lehet az Elephant House melletti temetőből (Greyfriars Kirkyard):

McGonagall a valóságban egy gyenge költő volt, a regényben viszont az egyik legjobb karakter: Minerva Mcgonagall az Átváltoztatástan tanár (aki enyhe skót akcentussal beszél)

"Thomas Riddell" = Tom Riddle

Ez már a város 2008-as elismerése az írónőnek

George Heriots, a négytornyú iskola
A négy saroktornyos elit iskola, a George Heriot is a kávézótól pár lépésre van csupán. A túravezetőnk szerint a Hogwarts (Roxfort) négy különböző házának ötlete innen származik, még az egyes tornyok címerét, színeit is kötni tudta a HP regény négy különböző házának jelvényeihez.
Rengeteg sok, a fentiekhez hasonló információt lehet megtudni a séta során...

Amivel csak úgy, a mindennapi életben találkoztam, és a HP-rel kapcsolatos "aha" élmény volt még (csak pár példa, igazából naponta vannak ilyen rácsodálkozásaim):

- A Jelly Bean, ami ugyan nem olyan durva ízkombinációkkal operál mint a könyvbeli Mindenízű Drazsé, de azért közelít...
- Glasgow védőszentje, akiről a székesegyház is kapta a nevét,  St Mungo (Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály).
- A híres Glenfinnan Viadukt, ami többször is feltűnik a filmben Hogwartsba vezető vonatutak alkalmával, és mellesleg a Royal Bank of Scotland által kiadott 10 fontos bankjegyen is látható (a helyiek ki nem állhatják, hogy HP viaduktnak emlegetik a turisták, de hát ez van):

- A Teszlek Süveg. A Glasgow University diplomaosztóján láttam (valószínűleg máshol is szokásban van), hogy minden diáknak megérintik a fejét egy puha, bársony fejfedővel mielőtt a csuklyát ráhúznák a vállukra (a "talárt" már korábban felöltik). Nem tudom mennyi köze lehet ennek a Teszlek Süveghez, hiszen az a tanulmányok megkezdése előtt kap szerepet a regényben, de valahogy mégis, ugyanaz a mozdulat...

Egyelőre ennyi, de azt hiszem ezt a bejegyzést még bővítenem kell majd a jövőben.




btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése