Edinburgh Castle

A vár sziluettje a 2011-es fesztiválzáró tüzijátékkor

A turista látványosságok non-plusz-ultrája a városban.
De tényleg: remek vár, gyönyörű állapotban, nagyon jó (főként hadtörténeti) kiállításokkal, fantasztikus kilátással körös körül a vidékre. Rengeteg információ várja a látogatókat. A pénztárnál kapott térkép (esetleg az audio guide) segítségével könnyen tájékozódhatunk a hatalmas várban, az információs táblák pedig csak úgy ontják magukból a tudást.
A sok-sok tradícióból a mai napig tartják az 13:00 órai ágyúlövést, ami hajdanán a Leith kikötőjében horgonyzó hajóknak szolgált pontos időjelzésként, ehhez képest beállíthatták a tájékozódáshoz szükséges műszereiket.
A város legrégebbi épülete is itt található, a 12. századi Szent Margit Kápolna, aminek van magyar vonatkozása is. Skóciai Szent Margit ugyanis Szent István unokája (más források szerint unokahúga) volt, aki a mai Mecseknádasdon született.
A Szent Margit Kápolna falai lassan 900 éve állnak
A várban találhatók a koronaékszerek (melyeket Sir Walter Scott - igen, az író - "kutatott fel") és a Végzet Köve, melyet a koronázási szertartások során használtak és hosszú angliai távollét után került vissza Skóciába, az 1990-es években.
A kiállításokon végigkövethetjük gyakorlatilag az egész skót történelmet, érdemes elmerülni a feliratokban.

A belépőjegy igencsak borsos áron kapható, de megéri, cserébe egy kis középkori kirándulást tehetünk, és minimum 3-4 órát el fogunk tölteni a történelmi falak között. (Szent András napján, november 30-án, illetve annak környékén a vár látogatása ingyenes.)

A vár előtti tágas téren állítják fel minden nyáron a hatalmas, stadion méretű lelátókat, melyek a Military Tattoo (több ezres) nézőközönségének adnak elegendő ülőhelyet. Augusztus hónapban minden nap tartanak előadást, az Edinburgh Festival keretében. A jegyeket általában elég hamar elkapkodják, úgyhogy érdemes előre gondolni erre, ha pont augusztusban látogatunk a városba, és érdekel a katonazene. Az előadások tüzijátékkal záródnak. 



btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése