Beszélő fa, London Road Gardens

Edinburgh keleti részén található a nyugat-keleti irányban futó London Road. Az út két oldalán pedig a London Road Gardens. A park 1819 óta szolgálja a környékbelieket, sétautacskái, pihenőpadjai és fás, bokros lankái által, melyek remek felüdülést nyújtanak a "New Town" lakóinak. Tervezője a városépítész, William Playfair, akinek a város többi részén is jelentős szerepe volt a lakóövezetek megtervezésében.
Tavasszal gyönyörű nárciszmezők borítják el a domboldalt, majd a hosszú hársfasor kezd virágozni. Ősszel csodásak a juhar és gesztenyefái ahogyan váltják a színüket.
Itt, ezen a zöld szigeten akadtam rá egy "beszélő fára". És ez most nem valami kedves költői kép, hanem egy igazi fa, ami "beszél". Beszél a park történetéről, az itt lakókról, a környékről.
Igazából elég keveset sikerült megtudnom a projekrtől, vajon kinek és miért volt szívügye ezt az egyedi emlékművet állítani. Mindenesetre megható, hogy az óriás fatörzset nem mozdították el a helyéről, amikor elmúlt fölötte az idő, hanem új "funkciót adtak neki". A hanglejátszó szerkezetet kurblizással lehet rávenni a működésre, tehát nincs szüksége külső áramforrásra (hogy is nézne ki, fatörzsbe vezetett áram...).



btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése