Kincses Sziget - avagy Cramond Island


A hétvégén egy csodás szigeten jártunk. Cramond Island. Edinburgh-tól északnyugatra van, kb 20 percnyi busz/autóútra a központtól. Gyönyörű, szikrázó napsütés volt egész délelőtt, pontosabban abban a 4 órányi "időablakban" amikor a sziget száraz lábbal is megközelíthető. (Az időpontokat itt lehet ellenőrizni, mi több érdemes is indulás előtt.) Szigorúan véve nem is sziget, hanem félsziget, amit apály idején könnyedén elérhetünk, egy cölöpökkel jelzett, jól kiépített úton (a cölöpök dagálykor is kilátszanak a tengerből, így segítve az arrajáró hajók dolgát.

Robert Louis Stevenson egyik kedvenc helye volt a sziget és a parton lévő kis falu (Cramond), gyerekként sokszor átlábalt a titokzatos és gyönyörű helyre. A falu legrégebbi (és talán egyetlen) vendéglője ma is büszke arra, hogy az író törzshelye volt az 1800-as években. Gyanítom, hogy híres regényének, a Kincses Szigetnek ez a csodálatos hely adhatott ihletet. Ilyen helyre könnyedén lehet kalózokat, elrejtett kincset és egyéb romantikus dolgokat képzelni...

A sziget maga elég kicsike, kb fél óra körbesétálni, vannak rajta kisebb csapások, ösvények, kiépített út azonban szerencsére nincs. Néhány régi és romosan álló katonai épülettől eltekintve érintetlen a hely (stratégiailag bizony elég fontos pont lehetett a modern háborúk idején is).


Odafelé menet láttunk kagylóvadászokat, akik nagy fityekkel ásták a visszíhúzódott tenger homokját. Gondolom nem véletlenül jártak arra vödrökkel és nyakig gumicsizmában, hanem bevált helyük ez a terület.

Gyönyörűen látszódott a hóborította Skót Felföld a sziget északi csücskéről.



Amikor visszaértünk a sziget körbejárása és felfedezése után az igazi szárazföldre, ez a látvány fogadott: 

Azt hiszem vannak dolgok, amiknek a megszokásához számomra végtelen időre lenne szükség (=reménytelen). Igen, a fehérség bizony dér a földön és az árnyékosabb sarkokban még némi maradék hó is volt az elmúlt napokból. Csak a miheztartás végett: erős északi szél és kb 2°C volt a hőmérséklet a fagyiskocsi környékén.

Kedvenc képem erről a túráról: a falu utolsó háza, mely egyenesen a tengerre néz...






btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése