Dalkeith

Edinburgh központjától mintegy 7-8 km-re, délkeleti irányban található Dalkeith kies kis települése, mely egy hatalmas parkkal büszkélkedhet. December 26-án, Karácsony másnapján jártunk ott, plusz 15 fokban, langyos, szinte simogató szélben.
A többszáz éves tölgyek, gesztenyék a gyönyörű ciprusok igazán látványos együttest alkotnak a méltóságteljes udvarházzal és a többhektárnyi erdővel. A birtokon található az Esk folyó két ága, melyet számos remekbe szabott híd szel át. Van köztük kisebb, szinte csak palló-szerű, de akad két-három építészeti szempontból is igazán kiváló köztük.
A folyó menti sétautak egészen meglepően időnként rövid kis alagutakban, barlangokban tűnnek el, hogy egy rózsakertben vagy kilátóteraszon bukkanjanak elő. Egy igazi romantikus park. Ahol Jane Austen sétálgathatott annakidején. (Persze a földrajzi távolság miatt nem tette, de könnyű ideképzelni.)
Azt sejtem azonban, hogy van azért ebben a romantikában egy nagy adag mesterséges kert- és parképítészet is, még ha az elmúlt századokból is, emiatt aztán már elég porlepte ahhoz, hogy ne legyen feltűnő.
Saját képek most nincsenek, mert nagyon szürkés volt az idő, majd egy napsütéses délután visszatérek, hogy megörökítsem a sok szépséget. Addig néhány archív felvétel.







Akit bővebben érdekel a hely:
http://www.dalkeithcountryestate.com/

btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése