Paradicsomos kenyér



Hmm, bár azt írtam nem lesz főzőblog, azért ez is ide kívánkozik...
Hiába, ami kitölti a mindennapjaimat (lásd: főzés-sütés) az bizony itt is megjelenik.


Ha valakinek kedve támad kipróbálni, íme: 


Paradicsomos kenyér
40 dkg sima liszt
3 evőkanál olívaolaj
2-3 kiskanál élesztő
1 dl langyos víz
2-3 paradicsom apróra vágva, olívaolajon megrottyantva

csipetnyi cukor
esetleg még bazsalikom vagy egyéb fűszer, amihez kedvünk támad


Az alapanyagokat közepesen lágy tésztává gyúrjuk és kb egy órát hagyjuk kelni, lehetőleg meleg helyen.
Ha megkelt, cipót formálunk belőle, a tetejét 2-3 helyen bevágjuk és tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben kb 200 °C-on megsütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a héja. 


Ilyet (vagy ilyesmit) errefelé legjobb esetben is csak a lengyel pékségekben lehet kapni. 
Általában véve az a tapasztalatom, hogy a kenyérválaszték elég szegényes. De a lengyelekkel ebben is hasonlítunk egymásra: nem érjük be a fehér és a barna pirítanivaló szeletelt, téglatest alakú "kenyérrel".
Valamilyen mákoscsiga-szerű péksüteményt pl nagy örömmel fedeztem fel a napokban náluk. És állítólag sütnek mákos bejglit is karácsony környékén, úgyhogy van esélyem, hogy a lengyel boltban majd találok mákot életem első bejglijéhez... :-)

btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése