Gasztro-off

Nem szoktam gasztronómiai kalandozásokat tenni itt a blogon, de most mégis kivételt teszek, mert az utóbbi időben annyi izgalmas új dolgot tanultam, hogy egész kis csokor jött össze belőlük.

Szóval nagy újdonság, hogy elkeztem házi tésztát készíteni. Csak egy tésztakészítő (formázó/nyújtó) gép kell hozzá, meg némi türelem, mint megtudtam. És fantasztikus, mennyivel finomabb, mint a bolti... Aztán kipróbáltam a házi pesto készítést is. Kicsit macerás, de megéri.

a száradó tészta

házi pesto

és a kettő együtt

És még pár édesség: a répatorta mintájára kipróbáltam a céklatortát is, némi csokoládéval. Nagyon klassz lett, de senki nem találta ki, hogy cékla van benne, amíg meg nem mondtam, szóval a répához hasonlóan nem túl karakteres a cékla íze sem...Szóval remek, ha valaki nem szereti a céklát, de pl. a vasbevitel miatt szeretne sokat enni belőle...És végül nagy felfedezésem, a FLAN. Mindig is azt hittem, hogy ez egy olyan ráérős-háziasszonyos desszert, amivel órákat lehet pepecselni a konyhában, de pozitívan csalódtam. Pár hónapja kaptam egy "flanera" nevű edényt (Spanyolországból), ami kb így néz ki:
Nagy előnye, hogy zárható a teteje.
Ebben elkészítve a karamell alapot, majd kuktában gőzölve, gyakorlatilag 15 perc alatt kész a flan...

Gyors recept, ha valakinek kedve támadt hozzá:
6 ek kristálycukorból karamellt olvasztunk, majd amikor szép aranybarna a színe és egységes, áttetsző, akkor óvatosan körbe forgatva az edényünket, lassan felvisszük az edény falára is, minél magasabbra. 
Majd 3 tojást felverünk egy másik edényben, hozzáadunk 6 ek cukrot, egy fél csomag vaníliás cukrot (vagy vanília aromából pár cseppet), majd 3-4 dl tejet. Jól elkeverjük és finom szűrőn átszűrve a karamellizált falú edénybe öntjük. Normál kuktában 10-12 percen keresztül gőzöljük (forrástól számítva, tehát amikor "fütyülni kezd a kukta"). Hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk az edényből egy magasabb falú, de lapos tálba.

btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése