Pusztító tűz a Glasgow School of Art épületében


Év végi kipakolásra készültek a Glasgow School of Art diákjai, amikor tűz ütött ki az épületben, tegnap délben.
A tűz keletkezéséről most annyit lehet tudni, hogy az alagsorból indultak a lángok, és öt emeleten keresztül pusztítva, pár órán belül már az épület tetejét nyaldosták.
A bbc így adott hírt a sajnálatos eseményről.

Az egész eset szomorú persze (tényleg egyedülálló épületről van szó), de valahogy megintcsak arra a furcsa helyzetre hívja fel a figyelmet, hogy ebben az országban (és most nem csak Skóciára gondolok, hanem az egész Egyesült Királyságra) halálosan rettegnek a tűztől, a lehető legostobább óvintézkedéseket is megteszik a tűzesetek kivédésére, és mégis nagyon gyakori, hogy tűz üt ki.
Vajon miért? Mármint leszámítva azt, hogy a lakóépületek nagyrésze fafödémes...
Nem tudok pontos statisztikákat, de számomra úgy tűnik, hogy itt sokkal-sokkal gyakorabban van tűz, mint Magyarországon. Otthon egy tűzoltóra 1112 lakos jut, míg itt 1516 (2011-es adatok.). Szóval nem óriási a különbség, nincsenek annyival jobban leterhelve az itteni tűzoltók. És a géppark valószínűleg itt kicsit jobb meg korszerűbb, mint otthon. És mégis... Talány marad egyelőre mi az oka a dolognak (mert ugye az emberi butaságot mint tényezőt megemlíteni elég durva udvariatlanság lenne), de ha rájövök a titok nyitjára, feltétlen megírom.

Addig is sok erőt a Glasgow School of Art diákjainak és dolgozóinak! Nem is akarom elképzelni mit érezhet az, akinek az egész éves munkája veszett oda...



btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése