Scott Monument

Edinburgh egyik legjellegzetesebb épülete a Scott Monument, a város szívében, rögtön a Vár alatt.
Ez a világ legnagyobb emlékműve (több mint 60m magas), melyet egy író, Sir Walter Scott (1771-1832) emlékére emeltek. És, sajnos félig tréfálkozva, azt is hozzá szokták tenni, hogy ugyanez az író a legkevésbé olvasott a világon. És, bár ez nem tudományos felméréseken alapul, de azt hiszem lehet benne valami. Őszintén, tegye a szívére a kezét mindenki, és gondolja végig, hány Scott művet olvasott életében? (Ivanhoe, Rob Roy, Waverley, A tó hölgye, A kolostor...stb.).
Sir Walter Scott teremtette meg a történelmi regény műfaját és a maga korában roppant népszerű volt. Nyilván emiatt is készült el az impozáns emlékmű kevéssel a halála után.
A toronyszerű épület látogatható, szűk csigalépcsők vezetnek fel a négy, egymás fölötti, szűkülő kis teraszra. Néha kész csoda kell ahhoz, hogy egy-egy szakaszon a szembejövő forgalom ellenére felküzdjük magunkat (hátizsákokat pl. a bejáratnál le kell adni, így utólag megértem miért).
A "torony" boltívei alatt az író szobra áll, fehér márványból kifaragva. Az épületen pedig végig az ő általa megálmodott és megírt regényalakokat (64 különböző szobor) csodálhatjuk meg.
Az épület első szintjén egy kis terem Sir Walter Scott munkásságát mutatja be, itt pont az író szobra fölött járunk.
Fentről remek a kilátás! Vár, Royal Mile

Princes Street, West End

Waverley Station, Arthur's Seat
Princes Gardens






btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése