Glasgow Coma Scale

Azaz Glasgow skála (vagy Glasgow-i kómaskála), ahogy azt orvosi körökben használják, egy neurológiai skála, amely alapján meghatározzák az éberségi szintet, bizonyos egyszerű és praktikus vizsgálatokat követően. (Fejsérültek tudatállapot vizsgálatára fejlesztették ki az 1970-es években.) Bár nem vagyok jártas a témában, de úgy hiszem a 15-ös skálán a normál ébrenlét a 15, a kóma pedig a 3-as szint.



Tudom, ez igazából teljesen véletlen, hogy épp Glasgowban alkották meg ezt a rendszert és semmi köze a városban (régióban / országban) régóta uralkodó alkoholproblémához... de akkor is... ez azért vicces...

Igazából a Hunterian Museumban már sokszor jártam, de csak most figyeltem fel arra a vitrinre, amely bemutatja a Glasgow skálát (melyet természetesen az egyetemen fejlesztettek ki).

Mindenképpen ajánlom a múzeumot azoknak akik Glasgowba látogatnak, egyrészt érdekes és igen sokrétű a gyűjtemény, másrészt pedig a Glasgow University szépséges épületében található. És a kilátás is klassz az épületből a városra.

btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése