Hot cross bun +

Húsvéthoz közeledve megnőtt az üzletek polcain a hot cross bun kínálat, méghozzá elég jelentős mértékben. A hot cross bun egyfajta édes péksütemény, ami fahéjjal és mazsolával készül, egy világos színű kereszt van a tetején, valamilyen cukormázszerűségből.
Teljesen véletlen, egy elcsípett beszélgetésből derült ki (legalábbis számomra), hogy a hot cross bun kifejezetten a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. A rajta lévő kereszt, Krisztus keresztjét jelképezi.

Egész sor hagyomány kötődik hozzá: ha egy Nagypénteken sütött hot cross bunt a konyhában cérnára fűzve felakasztunk, akkor egész évben megvéd a tűzesetektől, valamint biztosítja azt is, hogy mindig jól sikerüljenek a süteményeink, kenyerek, bármi ami tésztaféle és a sütőben készül. Valamint ugyanerről, tehát a Nagypénteken sütött hot cross bun-ról azt is tartják, hogy nem romlik meg egész évben. Még orvosságként is alkalmazták a múltban az e napon készült süteményt.
A kedvencem, az a hot cross bun megosztása: ha valakivel elfelezel egy sütit, akkor a következő évre már biztosítottad is a szoros barátságotokat... :-)
Ha pedig hajóútra indulsz és a tarisznyádban hot cross bun is van, akkor már a hajótörtéstől sem kell tartanod...

hot cross bun

btemplates

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése